Ženy a sušené mäso: Tajomstvo sušenia mäsa v pôvodných kultúrach

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žen sme sa rozhodli zamerať na jednu fascinujúcu a často opomínanú časť histórie – úloha žien pri výrobe sušeného mäsa. Mnohí si možno neuvedomujú, že ženy zohrávali kľúčovú úlohu v uchovávaní potravín po tisícky rokov, najmä v tradičnom sušení mäsa. Nahliadnime, ako ženy od pôvodných národov Severnéj Ameriky až po staroveké civilizácie v Ázii ovplyvnili výrobu a uchovávanie mäsa a ako ich zručnosti a techniky prežili až do dnešných dní.

Ususil_vyroba

Pôvodné americké ženy a umenie sušenia mäsa

V mnohých pôvodných kultúrach Severnéj Ameriky, ako sú kmene Siouxov, Lakotov alebo Pawnee, boli ženy kľúčovými strážkyňami tradičného uchovávania potravín. Sušenie mäsa umožňovalo jeho dlhodobé skladovanie, čo bolo dôležité najmä v zimných mesiacoch, keď bolo náročné získať čerstvé zásoby. Sušené mäso je navyše oveľa ľahĉie, čo uľahčovalo jeho prenášanie.

Na sušenie mäsa ženy využívali rôzne metódy, najčastejšie sušenie na slnku (počas letných mesiacov) a údenie (v zimnom období). Veľmi obľúbeným pokrmom domorodej kuchyne bol pemmican, výživná zmes sušeného mäsa, tuku a ovocia, ktorá slúžila ako ideálne jedlo na dlhé cesty.

Sušenie mäsa nebolo len praktickou činnosťou, ale aj kultúrnym a rodinným rituálom, ktorý sa odovzdával z generácie na generáciu.

Ususil_Původní americké ženy a umění sušení masa

Zdroj: http://nativeamericannetroots.net/diary/1377

Ázijské ženy a tradičné sušenie mäsa

V Ázii má sušenie mäsa podobne dlhú tradíciu, najmä v krajinách ako Čína, Japonsko a Kórea. Tu ženy rovnako zohrávali kľúčovú úlohu pri príprave a sušení mäsa, čo bolo nevyhnutné pre zabezpečenie dostatku potravy v obdobiach, keď bola čerstvá potrava ťažko dostupná. Ázijské techniky sušenia mäsa boli často sofistikované a zahŕňali nielen sušenie na vzduchu, ale aj použitie dymu alebo marinád.

V Číne ženy tradične pripravovali sušené mäso ako súčasť širšieho procesu uchovávania potravín. Mäso bolo starostlivo nakladané do marinád, ktoré obsahovali rôzne druhy korenia a sójovú omáčku, čím sa mäso nielen dochucovalo, ale aj chránilo pred pokazením.

V Japonsku sa najčastejšie sušili ryby, napríklad tradičný katsuobushi – sušené filety tuniaka. V horských oblastiach, kde bolo menej dostupné čerstvé rybie mäso, sa sušila divina, ako napríklad jeleň, diviak, ale aj konské mäso, ktoré je v Japonsku považované za delikatesu. Na sušenie Japonky využívali suchý horský vzduch alebo morský vánok. Tento spôsob zachovával prirodzenú chuť mäsa a obmedzoval silnú dymovú arómu.

V Kórei sa sušené mäso stalo neoddeliteľnou súčasťou tradičného „banchan“ (malé prílohy), ktoré sprevádzajú hlavne jedlo. Kórejské ženy pripravovali sušené mäso nielen pre svoju rodinu, ale aj na komerčné účely.

Snímek obrazovky 2025-02-25 v 9.55.16_1

Ilustrativní obrázek, zdroj: https://csense.tistory.com/663

Dedičstvo a inovácie

Vďaka zručnostiam a znalostiam žien sa techniky sušenia mäsa odovzdávali z generácie na generáciu a prežili až do dnešných dní. Hoci dnes máme moderné technológie, ktoré tento proces značne uľahčujú, princípy zostávajú rovnaké – správna príprava mäsa, jeho dochucovanie a dôkladné sušenie, aby si zachovalo svoju chuť a trvanlivosť. To, čo bolo kedysi nevyhnutnosťou na prežitie, sa dnes stalo obľúbenou pochúťkou a súčasťou aktívneho životného štýlu.

Sušené mäso tak nesie nielen chuť tradície, ale aj odtlačok práce a umu žien po celom svete. A práve pri príležitosti Medzinárodného dňa žen stojí za to pripomenúť si, že aj za modernými jerky stojí stáročia ženskej trpezlivosti a starostlivosti.

Tím Usušil & syn

 Logo ususil_transparent FB